corporate taxes for companies

ΕΠΕΝΔΥΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Φόροι σε εταιρίες

Οι ελληνικές εταιρείες φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Οι μη ελληνικές εταιρείες φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προέρχεται από μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή για τα κέρδη που παράγονται στην Ελλάδα.

«Κατοικία» και «μη κατοικία»

Ένα νομικό πρόσωπο ή μια οντότητα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας στις ακόλουθες περιπτώσεις

– έχει συσταθεί ή εδρεύει σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο,

– έχει την καταστατική του έδρα στην Ελλάδα,

– ο τόπος της πραγματικής του διοίκησης βρίσκεται στην Ελλάδα οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους.

Η έννοια του “τόπου πραγματικής διαχείρισης” πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και ο προσδιορισμός της εξαρτάται από τα πραγματικά περιστατικά και τις περιστάσεις της υπόθεσης. Ενδεικτικά κριτήρια είναι τα ακόλουθα:

– ο τόπος, όπου λαμβάνει χώρα η καθημερινή διαχείριση της εταιρείας,

– ο τόπος, όπου λαμβάνονται οι στρατηγικές επιχειρηματικές αποφάσεις,

– ο τόπος, όπου πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων ή των εταίρων ή το διοικητικό συμβούλιο,

– ο τόπος, όπου τηρούνται τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας,

– την κατοικία των μελών του εταιρικού οργάνου (π.χ. διοικητικά συμβούλια της εταιρείας).

Επίσης, ανάλογα με την περίπτωση, οι ελληνικές φορολογικές αρχές ενδέχεται να εξετάζουν πρόσθετους παράγοντες, όπως η κατοικία της πλειοψηφίας των μετόχων ή εταίρων.


Φορολογικό έτος και υποβολή

Το φορολογικό έτος αρχίζει την 1η Ιανουαρίου ενός ημερολογιακού έτους και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του εν λόγω έτους.

Τα νομικά πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία μπορούν να ορίσουν τη λήξη του φορολογικού τους έτους σε άλλη ημερομηνία προκειμένου να συμπέσει με τη λήξη του φορολογικού έτους των ξένων μετόχων. Ωστόσο, το φορολογικό έτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες. Τα ελληνικά νομικά πρόσωπα και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα οφείλουν να υποβάλλουν ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων έως το τέλος του έκτου μήνα που ακολουθεί τη λήξη του σχετικού φορολογικού έτους.


Είδη εισοδήματος

Όλα τα εισοδήματα που προκύπτουν στο επίπεδο των νομικών προσώπων θεωρούνται, από φορολογική άποψη, ως εισόδημα από επιχειρηματικά κέρδη. Η φορολογική βάση διαμορφώνεται από το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα μετά από ορισμένες εκπτώσεις. Ειδικότερα, οι συνήθεις επιχειρηματικές δαπάνες και συγκεκριμένα στοιχεία που αναφέρονται στη φορολογική νομοθεσία μπορούν να εκπέσουν για φορολογικούς σκοπούς, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

– πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τη συνήθη πορεία των επιχειρηματικών συναλλαγών της,

– αντικατοπτρίζουν μια πραγματική συναλλαγή που έχει αξία που δεν θεωρείται χαμηλότερη ή υψηλότερη από την πραγματική αξία, βάσει έμμεσων μεθόδων ελέγχου,

– καταγράφονται στα λογιστικά βιβλία της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και τεκμηριώνονται με κατάλληλη τεκμηρίωση.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία υπάρχουν ορισμένες δαπάνες που δεν εκπίπτουν φορολογικά.

Κεφαλαιακά κέρδη

Το εισόδημα από κεφαλαιακά κέρδη που προκύπτει σε επίπεδο νομικών προσώπων φορολογείται ως επιχειρηματικό κέρδος και προέρχεται από τις ακόλουθες πηγές

– διάθεση πάγιων περιουσιακών στοιχείων,

– μεταβιβάσεις επιχειρήσεων ως συνεχιζόμενες επιχειρήσεις,

– εκποιήσεις ακινήτων που δεν συνιστούν επιχειρηματική δραστηριότητα ανά τομέα,

– μεταβιβάσεις τίτλων.

ESPA